Ik blog nooit in opdracht, maar wel op verzoek. De meeste boeken die ik hier bespreek heb ik met zo'n verzoek gekregen van de uitgevers. Dat betekent niet dat
zij -of wie dan ook- enige invloed kunnen uitoefenen op de inhoud van dit blog. Ik blog gewoon zoals ik er zelf over denk.

Reacties? Graag! Ik stel het zeker op prijs als mensen de moeite nemen om te reageren.
Heb jij ook een weblog over boeken? Ik ben nieuwsgierig, dus laat gerust een linkje achter in jouw reactie.


donderdag 7 juni 2012

De Maas stroomt uit in een zee van woorden


Wie hier in de regio Oss heeft niet met die prachtige rivier de Maas te maken: we hebben er in gezwommen, gevist vanaf de kant of vanuit een bootje, er langs gefietst, erop gezeild, alleen of met z’n tweeën op de oever zitten staren naar de voorbij varende schepen en de zwanenfamilie die meedeint op de golven ervan; het ruisen van de populieren en het riet, en wat al niet meer!
De Maas stroomt uit in een zee van woorden...

Met bovenstaande woorden heeft de organisatie van het Open Poëziepodium Oss heel wat dichters uit het Brabantse, Limburgse en Gelderse stroomgebied van de Maas aan het werk gezet. Achttien van hen presenteerden vanavond hun werk tijdens het 6e Open Poëziepodium in K26.
Tijdens voorgaande poëzieavonden was er al wat muzikale omlijsting, deze keer is er heel bewust in samenwerking met de Muzelinck gezocht naar een actieve wisselwerking tussen dichters en muziekleerlingen. Dat resulteert in enkele bijzondere voordrachten, zoals van cellist Wiet Janssen en dichter Geert de Haan. Janssen heeft zich tijdens de voorbereiding laten inspireren door één van De Haans werken, vervolgens paste de dichter zijn werk weer aan aan de door Janssen gecomponeerde muziek. Na enkele keren samen oefenen brengen zij vanavond een heel bijzonder 'duet'. "We moeten maar eens gaan vissen, jongen", declameert De Haan over de gesprekken die hij op zondagmiddag met zijn vader had. "Hoe gaat 't op de fabriek? En dan begint hij:" Tot dat moment speelt de cello een beetje ondersteunend mee met de tekst, maar dan opeens verandert de muziek in de stem van vader, die klagelijk over zijn werk begint. De dichter houdt stil, het gemopper van de vader rolt en kabbelt muzikaal verder.
Ook een ander gedicht van De Haan is op muziek gezet, maar dan door vier jonge muzikanten van The Felements. Gezongen klinkt deze tekst opeens heel anders.
De jongste dichter vanavond is Elianne Boerboom (12), finaliste van de taalwedstrijd WOORD. Haar gedicht gaat vooral over de natuur en de vrijheid. Anderen nemen de Maas weer veel concreter als onderwerp van hun verzen en meanderen vanaf de Franse bron tot aan het vervuilde, gechloreerde water dat vroeger in Rotterdam uit de kranen stroomde. Onderweg is de stroom lieflijk poëtisch of bulderend en allesvernietigend. Er zijn rijmende gedichten en allitererende, haiku en senryu, lyrische en meer verhalende poëzie.
Regionaal bekende dichters doen mee, zoals Mas Papo, Pieter de Laat en Mea Wijdeven, maar er zijn ook vijf debutanten. Dat de dichtkunst steeds meer leeft in Oss, blijkt wel uit het groeiend aantal bezoekers (deze keer nog net geen 100). Het niveau is deze keer dermate hoog, dat de organisatie de mogelijkheden overweegt om alle bijdragen te bundelen.

Behalve de al genoemde dichters en musici deden de volgende mensen ook mee aan dit 6e Open Poëziepodium: Cellist Renier de Ceuninck; de dichters Jan van den Boom, Kitty Schaap, Ria van de Ven, Joke Visser, Jan Rikken, Frits Litmaath, Charlotte Selten- Litmaat, Inge van den Thillart, Margriet Pullens, Dominique Pieters, Noud van Tilburg, Nell Creemers-Janssen, Anna Costenoble, Han Jansen, Marieke Peters; presentator Beppie Lotterman; fotograaf Ton Lotterman.
Het Open Poëziepodium Oss wordt georganiseerd door Mia Lambermont, Beppie Lotterman, Jan van de Boom en Geert de Haan.




Geen opmerkingen: